Je e-bike onderhouden doe je zo

  • Geplaatst door Marek Jansen op

De grote vraag van de meeste mensen is; heeft een e-bike meer onderhoud nodig dan een gewone fiets? Het antwoord daarop is nee. Maar een e-bike is ook te waardevol om onderhoud ‘maar even te laten zitten’. Kun je je e-bike zelf onderhouden? Ja! En als je jouw e-bike regelmatig wat aandacht geeft, dan zorg je er vanzelfsprekend voor dat ‘ie langer meegaat. Het meeste kun je zelf doen en kost relatief weinig inspanning. Daarom geven we je nu deze tips om jouw e-bike goed te onderhouden! Gratis en voor niks.

De bandenspanning

Iedere e-bike heeft daar richtlijnen voor, de banden van de QonQer moeten 5 bar zijn. Een te zachte band zorgt voor een kleinere actieradius, grotere slijtage van de banden en een slechtere wegligging. Dus check een keer in de twee weken even je bandenspanning. Je banden gaan dan maximaal lang mee, en je accu heeft de grootste actieradius.

E-bike ketting onderhoud

Ook een kleine moeite! Hoe vaak je dat moet doen hangt af van de olie en natuurlijk van hoe vaak je jouw e-bike gebruikt. Het is in ieder geval goed om te oliën als de ketting geluid maakt of als je enkele uren door de regen hebt gefietst. Een paar druppeltjes is al genoeg, maak de ketting niet te vet. Gebruik in ieder geval een speciale kettingolie (Pedro’s, Sapim, Rohloff of Finish Line bijvoorbeeld). In ieder geval geen olijfolie (jazeker, we komen het soms tegen)!

De accu

E-bike accu onderhoud, let’s talk about it. De accu in de QonQer is een lithium-ion accu, deze accu kun je elk moment opladen, dus ook als de accu niet helemaal leeg is. Daar gaat de accu niet van achteruit. Gebruik je jouw e-bike voor langere tijd niet, zorg dan wel dat je jouw accu 1 keer per maand volledig oplaadt. Want een accu kan helemaal leeg raken, dat heet diepontlading. Als de accu in deze stand komt doet hij helemaal niets meer. Dus als de e-bike accu bijna leeg is, laadt hem dan gewoon lekker op.

Daarnaast is iedere accu gevoelig voor hoge en lage temperaturen. Laat je accu niet in de volle zon liggen. Bij kou gaat de actieradius van de accu ietsje omlaag. Laadt daarom de accu in de winterperiode lekker binnen op. Gelukkig is de accu van de QonQer uitneembaar en kan dit dus makkelijk.

Een accu zit vol met chemicaliën. De QonQer accu’s zijn van superieure kwaliteit, maar je moet er wel goed mee omgaan. Laat een accu bijvoorbeeld niet vallen. Houd een accu met twee handen vast, ga er niet mee rennen of jongleren (mocht je er meer hebben :-). Als een accu gevallen is kan het zijn dat aan de binnenkant van de accu cellen beschadigd zijn, die de accu potentieel brandgevaarlijk maken. Laat je jouw accu toch vallen, leg ‘m dan gedurende 2 tot 3 weken het liefst buiten neer waar hij geen gevaar kan zijn. Je weet namelijk niet wat er binnen in de accu gebeurt. Liever het zekere voor het onzekere.

De remmen

De QonQer heeft hydraulische schijfremmen die remmen als een tierelier, en deze remmen hebben nagenoeg geen onderhoud nodig. Waar je op moet letten bij schijfremmen is dat er geen vette middelen op de schijven of blokken komen! Controleer zo nu en dan desalniettemin de schijfremblokken.

Verlichting

Niet bij alle elektrische fietsen is de verlichting aangesloten op de accu, gelukkig bij de QonQer wel! Je hoeft de verlichting niet van de fiets halen om ze op te laden. Controleer voor je ’s avonds op de e-bike stapt altijd even of je achter- en voorlicht het nog doen. Zichtbaar zijn is wel zo veilig!

Algemeen e-bike onderhoud

Zitten er veel bouten en moeren op je e-bike? Loop ze soms even na en draai ze aan indien nodig! Soms kunnen moertjes wat losser gaan zitten door de trilling tijdens gebruik. Kijk bijvoorbeeld of de moertjes van je spatborden nog vast gedraaid zitten. Heeft de motor van je e-bike onderhoud nodig? Nee, hier hoef je niets aan te doen.

Wil je je e-bike onderhoud uitbesteden?

Kom dan langs. Dan geven wij je QonQer e-bike de liefde en de aandacht waar jij nog niet aan toe gekomen bent.