Handleiding QonQer e-bike

  • Geplaatst door Robbert Snijder op

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden van jouw QonQer e-bike? Hier hebben wij een aantal tips op een rij gezet om het meeste uit je elektrische fiets te halen. Mocht je vragen hebben die hier niet beantwoord worden, dan kan je altijd contact met ons opnemen via info@qonqer.nl

QonQer in elkaar zetten

De QonQer elektrische fiets wordt in een stevige doos geleverd. Wij hebben de fiets voor 95% in elkaar gezet, je hoeft alleen de laatste afstellingen zelf te doen.

In de doos vind je een multitool met al het gereedschap wat je nodig hebt. Houdt er bij de montage rekening mee dat de pedalen een linker en rechter variant hebben. Kijk dus goed naar de letter op het pedaal (L of R) en monteer deze aan de juist kant. Het linkerpedaal draai je tegen de richting in (linksom) vast. Het rechterpedaal heeft een normaal schroefdraad.

Bekijk onderstaande video voor een stap-voor-stap uitleg om de QonQer rijklaar te maken:

Hoe zet ik de QonQer e-bike aan?

Zowel de QonQer Sport als de Too, hebben twee schakelaars: een voor de accu, en een om het display aan te zetten. Als de batterij niet aan staat, zal het display niet aan gaan.

QonQer Sport/Comfort
Zet als eerst de accu aan door de knop op de batterij een paar seconden ingedrukt te houden. Wanneer de lampjes branden, staat de accu aan.

Het display heeft drie knoppen: 'aan/uit', '+' en '-'. De bovenste knop is om de fiets in of uit te schakelen. Houdt de 'aan/uit' knop enkele seconden ingedrukt totdat het Bafang logo in het display verschijnt. De fiets staat nu aan.

Wanneer je de e-bike kort parkeert, dan hoef je de QonQer niet volledig uit te zetten. Houdt enkele seconden de 'aan/uit' knop op het display ingedrukt en de accu blijft stand-by staan. Als je terugkomt, hoef je alleen de knop op het display in te drukken om weer verder te fietsen. Parkeer je de fiets voor een langere tijd, dan kan je de accu volledig uitzetten door de knop op de accu enkele seconden ingedrukt te houden. Wanneer de lampjes niet meer branden, is de accu uit.

QonQer Too modellen
Het proces om de QonQer Too te starten is eenvoudig. Links onderin het frame, boven de trapas zit de knop van de accu. Houdt deze 3 seconden ingedrukt om de accu aan te zetten. Op het handvat aan de linker kant zit de bediening voor het display en de ondersteuning. Houdt de onderste knop (aan/uit icoon) ingedrukt tot het Bafang logo op het display verschijnt. Zodra deze oplicht, is de QonQer Too e-bike klaar voor gebruik.

Het uitschakelen van de fiets gaat volledig via het display. Houdt de onderste knop op de afstandsbediening ingedrukt totdat het display uit gaat. De accu hoeft niet apart uitgezet te worden.

Om de accu te sparen, gaat deze vrij snel van stand-by naar volledig uitgeschakeld. Als je de fiets 5 minuten of langer niet hebt gebruikt, dan moet je eerst de accu opnieuw aan zetten. Via het menu is deze instelling aan te passen (zie 'het menu gebruiken' in dit artikel voor meer informatie).

Ondersteuningsstand kiezen

Wanneer de fiets aan staat kan je genieten van de sterke ondersteuning die de achterwielmotor te bieden heeft. Met de ‘+’ en ‘-‘ knop bedien je de ondersteuningsniveaus. Druk op de ‘+’ voor meer ondersteuning, of op de ‘-‘ voor minder. Op het display zie je het cijfers oplichten van de gekozen ondersteuningsstand.

Zonder ondersteuning fietsen is ook mogelijk, navigeer naar stand 1 en druk nog een keer op de ‘-‘ knop. Dit is ondersteuningsstand 0, de motor staat uit. De gegevens over de huidige snelheid en afstand worden gewoon bijgehouden.

Verlichting bedienen

De verlichting op onze elektrische fietsen werkt automatisch of kan handmatig bediend worden. De sensor in het display neemt de lichtsterkte waar en zal bij schemering, of wanneer je een tunnel in rijdt, automatisch aan gaan.

Wanneer je de verlichting zelf aan of uit wilt zetten dan is dat ook mogelijk. Houdt de ‘+’ knop enkele seconden ingedrukt en de verlichting zal aan gaan. Wil je hem weer uitzetten, druk de ‘+’ knop dan weer aantal seconden in.

Het menu gebruiken

Binnen het menu zijn nog wat handige functionaliteit te vinden. Hier kan je onder anderen de tripteller resetten, taal instellen, helderheid van het display aanpassen en meer. 

Je opent het menu door de ‘+’ en ‘-‘ knop gelijktijdig ingedrukt te houden. Je navigeert naar boven met de ‘+’ toets en naar beneden met de ‘-‘ toets. Met de ‘aan/uit’ knop bevestig je de keuze van het onderwerp binnen het menu.

Uitgebreide handleidingen van de displays zijn te vinden op de downloads pagina.